Slibning af kniv med en slibesten

Hvordan sliber man en kniv med slibesten – Trin & Video guides

Har du også oplevet at stå i køkkenet og kæmpe med en sløv kniv? Det kan hurtigt blive en frustrerende kamp at skære selv de blødeste grøntsager. Men ingen grund til bekymring – i dag deler jeg mine bedste tips til nem, problemfri og effektiv knivslibing hjemme i køkkenet eller skuret, ved hjælp af en slibesten.

Først og fremmest, lad os tage et kig på udstyret:

Det skal du bruge:

 • En slibesten (anbefaler en kombineret bryne/slebestein)
 • Lidt madolie eller slibeolie
 • En gammel klud
 • En smule tålmodighed

Hvorfor en slibesten?

En slibesten er vejen til skarpe knive. De ujævne overflader på stenen fjerner nænsomt metal fra klingen og genskaber den skarpe, skærende æg. Det giver dig maksimal kontrol og sikrer et professionelt resultat hver gang.

Trin-for-trin guide

 1. Vælg den rette vinkel – Hold typisk kniven i 20-22 graders vinkel mod slibesten for de fleste universalknive. Sport- og jagtknive kan have en lidt skrå vinkel.
 2. Placér din kniv – Anbring forsiden af klingen fladt mod slibesten. Sørg for at bevare den ønskede vinkel, mens du sliber.
 3. Slibebevægelser – Start ved at trække kniven hen over stenen i lange, langsomme strøg fra håndtaget mod spidsen. Gentag med jævn kraft på begge sider.
 4. Olien gør det nemmere – Et par dråber madolie eller slibeolie vil mindske friktionen og give dig et meget jævnere resultat.
 5. Hold stenen ren – Brug den gamle klud til jævnligt at tørre metalspåner af slibesten. Dette forlænger stenens levetid.
 6. Slip ikke koncentrationen – Fortsæt roligt og fokuseret indtil klingen har en ensartet, spejlblank og svimlende skarp æg hele vejen rundt.
 7. Feminin berøring – Når du er tilfreds, kan du afslutte med at stryge let over en lærremsliber for en fuldkommen afpudset og poleret kant.

👉 Øvelse gør mester, så vær tålmodig første par gange. Snart vil du slibe knivskarpt hver gang!

Videoguide

Vi hos Machete.dk har ikke selv fået lavet en guide endnu, men måske den kommer? Men indtil anbefaler vi den nedestående guide fra TheRenderQ på YouTube. Den tager kun 2,5 minut og forklarer super godt, hvordan man sliber en kniv med en slibesten.

Hvordan sliber man en kniv med slibesten – TheRenderQ

En personlig knivhistorie

Tillad mig en lille sidebemærkning… Jeg kan faktisk spore min kærlighed til skarpe knive helt tilbage til barndommen. Min bedstefar, en ældre herre fra Jylland, insisterede altid på perfekt slebne knive. Hver søndag formiddag kunne man finde ham ude i skuret med sit velholdte slibebræt og en ærgrelse over vores families kedelige knivskarpheder. “En skarp kniv er en glad kniv,” brummede han altid, mens han gav hver enkelt kniv hundreder af omhyggelige strøg. Jeg elskede at sidde på en gammel træstamme og iagttage hans nænsomme, metodiske arbejde. Måske er det derfra, jeg fik min forkærlighed for enkle gør-det-selv løsninger og tilfredsheden ved ting, der bare virker præcist som de skal.

Så næste gang din kniv begynder at skuffe, slå et smut forbi skuret (eller bryggersskabet) efter slibestenen. Det vil hjælpe dig med at genoplive gløden for madlavning – og måske også nogle dejlige barndomsminder.

Rigtig god fornøjelse med slibningen! Jeg er spændt på at høre, hvordan det går for dig. Skriv endelig en kommentar herunder og fortæl om dine erfaringer med at slibe knive.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *