Knivloven

Inden du køber en kniv eller andet blankvåben, er det vigtigt at du sætter dig ind i knivloven. Du kan sagtens købe en kniv, hvis du har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål, som f.eks. lystfisker, jæger eller spejder. Men det er vigtigt at du lige sætter dig ind i hvad du må og ikke må, når det kommer til knive.

Knivloven i 2023

I 2023 er den knivlov, der stadig vil være gældende, den, der trådte i kraft den 1. juli 2016. Denne lovgivning ændrede den tidligere lov, som forbød salg og transport af enhver form for våben, der kan anvendes med en enkelt hånd. Dette var især forvirrende for brugere af schweiziske army-knive og multitools.

Den nye bekendtgørelse tillader, at knive kan opbevares, så længe det opfylder et bestemt anerkendelsesværdigt formål som f.eks. erhvervsaktiviteter, jagt, fiskeri eller sportsbegivenheder. Hvis der er et reelt behov for et sådant instrument, kan det lovligt opbevares i både private lokaler og tages med udendørs, når der er behov for det.

Ved våbenloven fra 2016 blev forbuddet mod enhåndsbetjente foldeknive ophævet. Det betyder, at de nu kan overholde de samme retningslinjer som andre knive og derfor lovligt kan ejes i hjemmet og bæres rundt i offentlige rum, når der er et praktisk formål bag.

For at give en mere dybdegående uddybning af dette emne vil vi her forklare alle facetter af knivloven grundigt. For yderligere oplysninger om hvert enkelt segment af denne regel kan læserne henvise til knivloven fra 2016, som findes her.

Skal jeg have en tilladelse fra politiet?

Når du ønsker at bære kniv, er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige lovbestemmelser, der er forbundet med disse genstande. Afhængigt af typen af kniv kan det være nødvendigt at få en særlig tilladelse fra politiet for at besidde eller købe en kniv. For at få en sådan tilladelse skal man typisk have en våbentilladelse, hvilket indebærer, at man skal opfylde visse krav og gennemgå en baggrundskontrol. Desuden kan det medføre alvorlige sanktioner at bære kniv i offentlige rum eller områder med begrænset adgang, f.eks. lufthavne. Det er derfor vigtigt, at alle, der overvejer at eje et knivvåben, er velinformerede om de love og bestemmelser, der gælder for brugen af disse våben.

Du skal have en særlig våbentilladelse ved disse typer:

 • Knive med en klinge længere end 12 cm
 • Knive, der er designet til at foldes ud ved brug af hånden, og som har et todelt skæfte
 • Blankvåben, der kan se ud som andre genstande, for eksempel kårdestokke
 • Kastevåben som kasteknive, kasteøkser og kastestjerner
 • Knive, der er konstrueret til at give stød
 • Faldknive og faldstiletter, der kan foldes ud eller udfoldes på anden måde
 • Springknive og springstiletter, der kan udfolde sig hurtigt
 • Knive, der er designet til at blive båret om halsen eller skulderen, så de kan trækkes med en hånd.

Undtagelser

Privatpersoner i Danmark er lovmæssigt forpligtede til at indhente en polititilladelse, hvis de ønsker at bære kniv eller dolk med et blad længere end 12 cm. Denne regel gælder dog ikke, hvis værktøjet bruges til et anerkendelsesværdigt formål som f.eks. jagt, arbejdsrelaterede aktiviteter eller spejderarbejde.

Det er vigtigt at bemærke, at en bestemt kniv skal være specielt designet til det formål, den skal tjene; ellers kræves der en særlig tilladelse fra myndighederne. Man kan f.eks. ikke medbringe en slagterkniv til spejderarbejde eller bruge en jagtkniv til andre aktiviteter end jagt. I sidste ende bør enkeltpersoner sikre sig, at de overholder loven og kun bruger knive og dolke med klinger med klinger længere end 12 cm, når de har tilladelse til det.

Hvordan måler man klingens længde?

Når det drejer sig om knivloven, er længden af et blad en vigtig faktor. Men hvordan måles bladets længde? Den måles fra indersiden af håndtaget og op til spidsen af bladet. Grunden til, at dette gøres, er, at hvis den blev brugt som knivvåben, så ville det være en fordel at have så meget længde på kniven som muligt. Dette er med til at sikre maksimal effektivitet i en sådan situation.

Hvad er et anerkendelsesværdigt formål?

I henhold til den danske knivlov er det ulovligt at bære bestemte typer af knive på offentlige steder, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål. Men hvad betyder det egentlig at have et anerkendelsesværdigt formål?

Et anerkendelsesværdigt formål betyder, at man bærer en kniv af en legitim og lovlig grund. Dette kan omfatte professionelle formål som f.eks. at være landmand, fisker, jæger eller håndværker, hvor en kniv kan være nødvendig for at udføre ens arbejde.

Derudover er det også vigtigt at overveje den type kniv, man bærer, når man vurderer, om man har et anerkendelsesværdigt formål. Visse typer af knive er helt forbudt at bære på offentlige steder, uanset om man har et anerkendelsesværdigt formål eller ej. Disse omfatter f.eks. springknive.

Hvis man bliver stoppet af politiet, mens man bærer en kniv, er det ens eget ansvar at bevise, at man har et anerkendelsesværdigt formål. Hvis man ikke kan bevise dette, kan man risikere at blive sigtet og straffet i henhold til knivloven.

I sidste ende er det vigtigt at huske, at knivloven er designet til at beskytte offentligheden mod farlige og unødvendige våben, samtidig med at det giver lovlydige borgere mulighed for at bære en kniv i situationer, hvor det er nødvendigt og lovligt. Det er derfor vigtigt at forstå, hvad der udgør et anerkendelsesværdigt formål, og at overholde knivloven for at undgå straf og beskytte sig selv og andre.

Her er de formål, som knivloven angiver som “anerkendelsesværdige”:

 • Erhverv (Hvis du skal bruge en kniv i forbindelse med dit job, som f.eks. håndværker eller kok. Gælder også transport direkte til og fra arbejde.)
 • Jagt (I forbindelse med jagt, samt transport direkte til og fra jagtstedet.)
 • Lystfiskeri (I forbindelse med fiskeri, samt transport direkte til og fra fiskestedet.)
 • Sport (Hvis du dyrker en sportsaktivitet, hvor en kniv indgår i udstyret. Gælder også transport direkte til og fra stedet, du udøver sportsgrenen.)
 • Andet (f.eks. spejder, sejlture, vandreture, camping og lign.)

Knivlovens restriktioner og skærpende omstændigheder ved besiddelse af skarpe eller spidse våben på offentlige steder

Knivloven fastsætter regler for, hvilke typer af skarpe eller spidse våben, der er tilladt at bære på offentligt tilgængelige steder i Danmark. Det er vigtigt at bemærke, at loven gælder ikke kun for knive, men også for andre spidse våben, som kan have lignende farlige egenskaber. Knive med et tværstillet greb beregnet til at give et bedre greb og mere kraftfulde stik, er også omfattet af loven.

Nogle knive er helt ulovlige at bære på offentligt tilgængelige steder, uanset om man har et anerkendelsesværdigt formål eller ej. Disse omfatter f.eks. springknive, dolke og knive med fast blad. Hvis man bliver fundet i besiddelse af disse typer af ulovlige knive, kan man blive sigtet og straffet i henhold til knivloven.

Der er også skærpende omstændigheder, der kan påvirke straffen for besiddelse af skarpe eller spidse våben på offentligt tilgængelige steder. Disse omstændigheder kan omfatte f.eks. tidligere kriminalitet, brug af våben til trusler eller overfald, eller besiddelse af våben i forbindelse med anden kriminalitet. Straffen for at bære et spidst våben på offentlige steder i Danmark kan variere fra bøder til fængselsstraf, afhængigt af omstændighederne og graden af overtrædelsen.

I sidste ende er det vigtigt at forstå og overholde reglerne i knivloven for at undgå alvorlige konsekvenser for besiddelse af skarpe eller spidse våben på offentligt tilgængelige steder. Det er også vigtigt at huske på, at selvom man måske har et anerkendelsesværdigt formål for at bære en kniv, skal man altid være forsigtig og tænke på ens egen og andres sikkerhed.

Hvad er et todelt skæfte?

Et todelt skæfte er et skæfte på en kniv, der består af to separate dele. Det er normalt konstrueret således, at knivbladet er fastgjort til den ene del af skæftet, mens den anden del af skæftet kan fjernes eller foldes væk for at give adgang til knivbladet og gøre det lettere at rengøre eller vedligeholde.

Todelt skæfte er almindeligt på foldeknive og lommeknive, hvor bladet skal kunne foldes væk, når kniven ikke er i brug, for at minimere risikoen for skader og beskytte bladet mod slitage. I nogle tilfælde kan det todelt skæfte også give mulighed for at udskifte skæftet eller bladet, hvilket kan være en fordel i forhold til vedligeholdelse eller brugerpræferencer.

Hvad er et tværstillet greb?

Et tværstillet greb er en type håndtag eller skæfte, der ofte bruges på knive, hvor det er vigtigt at have et godt og sikkert greb. I modsætning til et almindeligt greb, der er designet til at ligge i håndfladen, har et tværstillet greb en form, der går tværs over knivens håndtag, hvilket giver et mere fast greb og mere kontrol over kniven.

Tværstillede greb kan have forskellige former og designs, men typisk består de af en række ribber, mønstre eller udskæringer, der er placeret på tværs af knivens greb for at give et mere stabilt og sikkert greb. Disse ribber eller mønstre kan være fremstillet af forskellige materialer som gummi, plastik eller metal og kan have forskellige overfladeteksturer eller former.

Tværstillede greb er særligt populære på knive, der bruges til jagt, fiskeri eller andre udendørs aktiviteter, hvor man har brug for at have et fast og sikkert greb, selv i våde eller glatte forhold. De kan også anvendes på køkkenknive og andre kokkeknive, hvor et sikkert greb er vigtigt for at beskytte brugeren mod skader. 1 2 3

Links

Referencer

 1. Lov om knive og blankvåben m.v.“. Retsinformation. Hentet 29. marts 2023.[]
 2. Christensen, Christina K. (22. januar 2023): “Bliv skarp på knivloven“. Spejder Sport. Hentet 29. marts 2023.[]
 3. Knivloven i 2023 – Hvilke regler gælder ved knivloven i Danmark?“. BackpackerLife. Hentet 29. marts 2023.[]